Operátori zvíťazili na 112 Awards kvôli chlapcovi, čo chcel ísť do polepšovne

21.09.2011 Celý región

Bratislava 21. septembra (TASR) - Telefonát osemročného chlapca, ktorý na linke 112 prosil, či by ho nemohli poslať do polepšovne alebo detského domova, spustil reťaz udalostí, na konci ktorej operátori linky Gabriela Janošíková a Peter Chovaňák prevzali z rúk ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) ceny za výnimočné záchranárske činy v národnej súťaži 112 Awards. Minister dnes v kategórii výnimočný občiansky záchranársky čin s podporou tiesňovej linky 112 ocenil aj 11-ročného Mareka Šípoša, ktorý rozvážnym a efektívnym informovaním operátorov zachránil život svojej ťažko chorej matke.

\"Stodvanástka je univerzálne číslo tiesňového volania, ktorého cieľom je, aby sme vedeli integrovať záchranárske zložky, či už ide o políciu, zdravotných záchranárov alebo hasičov. Je dôležité, aby sme v rámci Európskej únie mali jednotný postup, aby ľudia, ktorí sem prídu z iných krajín, mohli bez problémov komunikovať na linke, ktorá je univerzálna,\" konštatoval na dnešnom odovzdávaní cien Lipšic. \"Je fajn, že existuje práve táto forma súťaže, kde oceňujeme vo viacerých kategóriách osoby, ktoré osobitným spôsobom prispeli k popularizácii a fungovaniu stodvanástky,\" dodal.

Minister odmenil víťazov v dvoch kategóriách. V kategórii \"Výnimočný operátor/dispečer tiesňovej linky\" to boli operátori žilinského koordinačného strediska integrovaného záchranného systému Gabriela Janošíková a Peter Chovaňák. Operátori pomohli odhaliť prípad domáceho násilia páchaného na osemročnom chlapcovi, ktorý volal na tiesňovú linku 112 a žiadal o pomoc. \"Hoci jeho volanie mohlo pôsobiť nedôveryhodne, nakoľko deti tiesňové linky často zneužívajú, operátori vďaka svojej empatii a komunikačným schopnostiam dokázali rozoznať oprávnenosť volania a potrebu pomoci,\" konštatuje rezort vnútra v tlačovom vyhlásení.

Chlapec volal v máji tohto roku, sťažoval sa na problémy doma, ale aj s kamarátmi a na rany od bitky na chrbte. Prosil operátorov, aby ho odviezli do polepšovne alebo detského domova. Operátori linky 112 požiadali o pomoc políciu, ktorá situáciu v rodine prešetrila a bolo začaté priestupkové konanie. Chlapca pre zlé sociálne pomery v rodine dočasne umiestnili do detského domova.

Víťazom kategórie \"Výnimočný občiansky záchranársky čin s podporou tiesňového čísla 112\" sa stal 11-ročný Marek Šípoš zo Sládkovičova. V kritickej situácii dokázal zachovať pokoj a rozvážne komunikovať s operátorkou tiesňovej linky, čím sa mu podarilo zachrániť život svojej matke. \"Siedmeho augusta 2011 vo večerných hodinách telefonoval na tiesňovú linku 112 jedenásťročný Marek Šípoš. Dožadoval sa pomoci pre svoju matku, ktorá trpí nevyliečiteľným ťažkým ochorením. Chlapec vedel jasne a zreteľne vysvetliť, čo sa s ňou deje a aké ma príznaky. Operátor tiesňovej linky 112 tak mohol ihneď adekvátne zareagovať prepojením na linku záchrannej zdravotnej služby 155, kde dieťa ďalej pokojne a zrozumiteľne komunikovalo s operátorkou. Chlapček tak zachránil svojej matke život,\" uvádza MV SR.

Víťazi súťaže postúpia do európskeho kola súťaže „112 AWARDS“, ktoré sa koná každoročne v Bruseli. Minulý rok získala Slovenská republika prvenstvo v kategórii \"Výnimočný občiansky záchranársky čin s podporou tiesňového čísla 112\" za čin Petra Adamkoviča, ktorý zachránil chlapca topiaceho sa v rieke.

\"112 AWARDS\" je prestížna celoeurópska súťaž pre profesionálov aj verejnosť, ktorá má za cieľ popularizovať tiesňové číslo 112 v celej Európskej únii a podporovať jeho správne používanie. V spolupráci s Európskou asociáciou tiesňových liniek (www.eena.org) MV SR v tomto roku vyhlásilo druhý ročník národného kola súťaže.
 

Vyberte región

mark